Podologische zolen
Een 3D laserscanner neemt de maat van de voeten. Deze individuele afdruk dient als basis om de functionele zolen op te vervaardigen.
Het vervaardigen van de zolen gebeurt in eigen huis. Na het podologisch onderzoek wordt er een podologisch zoolconcept opgemaakt. Vervolgens gaan we de zolen in een 3D programma gaan uittekenen. Via een externe firma komt ons eigen ontwerp uit de machine en worden de zolen terug in eigen huis op leest geslepen. Een tweetal weken na het podologisch onderzoek zijn de zolen klaar. Op de afspraak voor het afhalen en passen van de zolen gaan we zien of de zolen goed passen in de schoenen en of de correctie juist zit.
Na zes weken voeren we een controle uit en wordt bekeken of de zolen het gewenste effect hebben.
Podologische zolen corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. De podologische of functionele zolen in deze praktijk zijn via hoogtechnologische apparaten en software vervaardigd. Daardoor kunnen ze perfect op maat van de patiënt gemaakt worden.
Als podoloog krijgen we vaak de vraag wat nu het verschil is met de orthopedische zolen.
Orthopedische zolen worden door een orthopedisch technieker gemaakt op voorschrift van de orthopedist. De zolen gaan je ondersteunen op basis van een statische (en soms een kort dynamische) meting.
Bij ons in de praktijk verloopt het volledige proces (van onderzoek tot de zool) door 1 persoon. Daar is de persoonlijke aanpak enorm belangrijk.
De podoloog start met een uitgbreid (statisch en dynamisch) onderzoek van ruim een uur. Hierin wordt niet enkel de voetenstand, maar ook de knie/heup en rug in kaart gebracht.
De zolen zijn gebaseerd op de gegevens van het onderzoek en gaan het gangpatroon sturen, niet enkel ondersteunen.
De kostprijs is iets hoger en de terugbetaling niet overal gelijk, maar de visie en aanpak is anders en uiteindelijk is het de investering in de statiek van je lichaam wel waard.
Een nuttige kost in mijn ogen om zo weer 2 tot 3 jaar goed te zijn.